Motionsguidens logo

torsdag, mars 16, 2006

Stark mat mot prostatacancer

Prostatacancer är något som drabbar 10% av den manliga befolkningen i Sverige. Nu har forskare från Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute på Cedars-Sinai Medical Center och UCLA kommit fram till att capsaicin, den substans som gör chili och jalapeños starka, leder prostatacancerceller till programmerad celldöd (apoptos).

Man behandlade prostatacancer-tumörer med capsaicin och det resulterade i att de endast blev en femtedel så stora som de tumörer som förekom i obehandlade möss. Capsaicin har alltså en anti-prolifererande effekt på dessa tumörer. För att samma effekt ska uppnås på en vuxen människa så måste man äta cirka 3-8 färska habaneros i veckan (beroende på capsaicinmängden). Habanero är den starkaste chilifrukten som man känner till och innehåller alltså mest capsaicin.

Fler positiva effekter av capsaicin:
* ökar ämnesomsättningen
* stimulerar endorfiner
* dämpar inflammationer

Chili innehåller även C-vitaminer och antioxidanter.


Besök gärna www.motionsguiden.se


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,



Referens: American Association for Cancer Research: www.aacr.org
www.tasteline.com



1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

capsaicin. Inget lätt ord att uttala

17 mars, 2006 09:06

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< Hem



Web Bloggen





Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se