Motionsguidens logo

måndag, april 03, 2006

Farligt utan kolhydrater

Vi har alla hört talas om trenddieten Atkins. Den innebär att man ska begränsa intaget av kolhydrater för att snabbare gå ner i vikt. Den initiala viktnedgången man får med Atkins-metoden menar vissa forskare beror på den ökade vattenförlusten. Efter den perioden ger Atkinds-metoden likadana resultat som alla andra dieter där den totala kalorieintaget är densamma. Nackdelen med dieten är att man snabbt går upp i vikt igen (samt går ner i muskelmassa).

Ett exempel på att dieten ger betydligt allvarligare konsekvenser än så publicerades i The Lancet för några veckor sedan:

En överviktig kvinna som följde Atkinsdieten hamnade på akuten pga andningsbesvär (Feb 2004, New York City). Hennes symptom var illamående, dålig aptit och kräkningar 4-6 gånger per dygn. Prover på kvinnan visade att hon hade ketoacidos - ett tillstånd då insulinnivåerna är mycket låga. Det innebär att levern producerar fler ketonkroppar än normalt (sker vid svälttillstånd, diabetes etc) och överskott av dessa hamnar i blodet. Detta är anledningen till att man blir sjuk.


Besök gärna www.motionsguiden.seReferens:
www.thelancet.com
Annals of Internal Medicine 2004
Obesity Research magazine 2001

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter:5 Kommentarer:

Anonymous Jenny sa...

Atkins innebär inte att man ska sluta äta kolhydrater helt och hållet, däremot ska man äta en begränsad mängd, på samma sätt som man i lågfettdieterna ska äta en begränsad mängd fett.

I den första fasen äter man drygt 20 gram kolhydrater om dagen vilket innebär ungefär 7.5 dl grönsaker eller 5 dl grönsaker och 2.5 dl frukt. Efter detta ökar man gradvis kolhydratintaget tills dess att man tappar önskad mängd vikt per vecka. Denna typ av kosthållning kallas för "ketogen" och människan hamnar snart i "ketos" vilket innebär att kroppen omvandlar fett till ketoner, en slags reservbränsle som används istället för glukos.

Folk som äter "lågkolhydratdiet" håller sig ifrån allt vitt såsom vetebröd, socker, potatis, pasta och vitt ris, men man avstår inte helt från kolhydrater eftersom man då, som du säger, bryter ned muskelmassa.

Saxat från netdoktor:

"Ketoacidos är ett sjukdomstillstånd som främst kan uppkomma hos personer med typ 1-diabetes och alkoholproblem men ska inte förväxlas med ketos. Ketoacidos inträffar knappast hos friska individer."

02 september, 2006 20:37

 
Blogger Filip Lam sa...

du har helt rätt i att Atkinsmetoden inte innebär att man ska sluta äta kolhydrater - utan begränsa mängden av intag. Vi ber om ursäkt för detta misstag och ändrar inlägget direkt.

Om Atkins-dieten är farlig eller inte är däremot en helt annan fråga. Den är en kontroversiell metod som kräver mer forskning för att etablera sig som tillförlitlig och riskfri diet. Denna punkt uppfyller Atkins inte idag och det finns det underlag för.

03 september, 2006 17:49

 
Anonymous Anonym sa...

Varför skulle det vara farligt att äta utan kolhydrater? Innuiterna på Grönland åt aldrig annat än kött och fett, vad var det för fel på det? Så vitt jag vet mådde de bra på den dieten. Själv äter jag LCHF och altså så lite kolhydrater som möjligt, det är inte bara jag som gör det utan flera 1000-tals människor och vad jag vet har inte någon fått några problem med det. Själv har jag ätit så i 1,5 år min diabetes har blivit bra, har alldelses utmärkta prover nu. Så jag vet inte vad det skulle vara för dåligt med det. Jag mår alldeles utmärkt och på köpet har jag gått ner 16 kilo, jag tror inte att det kan vara 16 kilo vatten, som ni påstår skulle vara det man går ner i vikt. Jag tränar 2 ggr/vecka så det är inte muskelmassa heller.

13 augusti, 2007 12:50

 
Blogger Filip Lam sa...

Hej.

Vi skrev att forskare tror att den initiala viktnedgången beror på vattenförlust, inte att att all viktnedgång kan kopplas samman med vattenförlust. Mer forskning inom detta område behövs för att kunna dra slutsatser. Att jämföra med innuiter på Grönland är kanske inte helt relevant då val och kvalité på protein och livsstil skiljer sig radikalt från det typiska västerländska samhället.

13 augusti, 2007 13:52

 
Anonymous Anonym sa...

Om Atkins eller det som jag äter, LCHF vore farligt så skulle inte människan funnits nu. Stenåldersmänniskorna åt på detta sätt och dog inte ut bara för att det inte hängde sockerdricka i träden.

17 december, 2008 21:04

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se