Motionsguidens logo

fredag, april 07, 2006

Passiv rökning kan ge diabetes

För första gången har det påvisats att passiv rökning ökar risk för utveckling av glukosintolerans, som är förstadiet till diabetes. Dessa resultat publicerades i British Medical Journal. 4572 män och kvinnor i fyra olika amerikanska städer ordnades i fyra olika grupper från rökare till icke-rökare som inte utsattes för cigarettrök. Studien involverade enbart amerikaner och afroamerikaner. Studien pågick i 15 år och forskarna kollade upp personer som utvecklat glukosintolerans. Med detta menas att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin för att reglera blodsocker.

Rökare hade störst risk för utveckling av sjukdomen - 22 procent av dem utvecklade glukosintolerans under studieperioden. Minst risk fann man hos icke-rökare som ej exponerades för cigarettrök - mindre än 12 procent råkade ut för tillståndet. Hos icke-rökare som exponerades för passiv rökning utvecklade hela 17 procent glukosintolerans - vilket till och med är högre än icke-rökare som tidigare rökt, men slutat.

Dessa resultat kan bero på att vid passiv rökning så kan kemiska reaktioner öka antalet toxiner i röken och än den rök som själva rökaren får. Toxinerna påverkar speciellt bukspottskörteln (pankreas) som producerar insulin.

Tidigare var det okänt om sambandet mellan passiv rökning och diabetes, därför måste ytterligare undersökningar göras.


Besök gärna www.motionsguiden.se


Referens:
British Medical Association

Andra bloggar om: , , , , , , , ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se