Motionsguidens logo

onsdag, april 05, 2006

TV ger feta barn

Det är så enkelt att sätta barnen framför TV:n och få tid till annat, men TV-tittandet ökar även barnens risk att senare bli överviktiga. 3-åringar som utsätts för mer än 2 timmars TV-tittande per dag får tre gånger ökad risk för övervikt, visar en amerikansk undersökning utförd av forskare från University of Michigan Health System (USA). För ännu yngre barn ska TV-tittandet vara mindre än 2 timmar per dag. Vare sig TV-programmet är utbildande eller inte har ingen betydelse i detta fallet.

Tidigare har studier visat att barn med beteendeproblem har en större risk att bli överviktiga. Det har sedan också visat sig att sådana barn också tittar mer på TV. Barn som kommer från låginkomst-hushåll eller stressade hem tittar generellt mer på TV.

I en längre studie, som omfattade 1016 barn i åldrarna 3 till 4,5, undersöktes huruvida olika hem-miljöer påverkade dem. Barn med BMI långt över genomsnittet klassificerades som överviktiga. Mammorna till barnen fick fylla en enköt angående TV-vanor. Med TV-exponering menade man (i studien) att barnet är vaket i ett rum där TV:n är på, vare sig barnet tittar eller inte.
De resultat som erhölls var att 3-åringar löper en tredubbel risk att bli överviktiga vid TV-tittande i mer än 2 timmar per dag och 25 procent av 3-åringarna i studien tittade på TV i mer än 5 h per dag. I åldern 4,5 var överviktsrisken detsamma som för 3-åringarna.

Forskarna menar att det inte spelar någon roll om barnen tittar på TV eller inte så länge TV:n är på.


Besök gärna www.motionsguiden.se


Referens:
Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, April 2006

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

När jag får barn ska jag försöka undvika sätta de framför tv:n. Får väl lära de lite basic hushållsarbete och kalla det för "lekar" :-P

05 april, 2006 09:41

 
Blogger Lisa N sa...

Haha, ja det är väl ett sätt. Eller så får man göra lite uppoffringar och spendera mer tid med dem (vilket säkert är lättare sagt än gjort).

05 april, 2006 13:37

 
Blogger janbanan3 sa...

klipp bort alla kabel-tv sedan skifta lag förbjudet att skaffa digital box då går barnen ner i vikt

13 april, 2007 06:48

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se