Motionsguidens logo

onsdag, maj 17, 2006

Brist på C-vitamin associerat med ökat kroppsfett

För lite C-vitamin i blodbanan har visat sig ha korrelera med ökat midjemått och kroppsfett. Detta beror på att vitaminet i blodbanen är direkt kopplat till fettoxideringen - dvs förbränning av fett. Detta gäller både under vila och fysiskt aktivitet. I en randomiserad, dubbelblindad, placebo-kontrollerad undersökning av 20 män och kvinnor, med BMI över 30 (fetma), gav man den ena halvan av gruppen 500 mg C-vitamin varje dag medan den andra gruppen fick gå på placebo. Testgruppen fick en mycket strikt kontrollerad, kalori-reducerad kost som justerades för varje individ så att viktminskning skulle ske med cirka 2 kg per vecka. Dieten innehöll cirka 67% dagligt rekommenderat intag av vitamin C (40 mg).

I början av undersökningen hade testpersoner med lägsta nivåer C-vitamin i blodbanan det högsta kroppsfettet och fettförbränningen var inte heller så bra.

Efter fyra veckor ökade C-vitaminnivåerna i blodet hos de som fick 500 mg C-vitamin/dag medan nivåerna minskade med 27% i den andra gruppen som enbart fick 40 mg via kosten. Även fettoxideringsförmågan reducerades i den sistnämnda gruppen.

Den kalorifattiga kosten gav viktminskning hos alla testpersoner och det fanns ingen signifikant skillnad mellan de båda grupperna. Således påverkar C-vitamin inte viktminskning. Än så länge vet man bara att det inte gör det kortsiktigt.

Referens:
Arizona State University

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se