Motionsguidens logo

måndag, maj 15, 2006

Risk för lateral atros hos bredhöftade

Knäledsförslitning på utsidan av knät, lateral atros, drabbar nästan uteslutande enbart kvinnor och det beror på att kvinnor är bredare över höfterna. I en avhandling från Sahlgrenska akademin undersöktes 15 friska kvinnor och 15 kvinnor med knäförslitning på utsidan av knät. De med knäförslitning var över 1 cm bredare över höften jämfört med de friska. Ortopeden Jonas Weidow studerade kvinnornas rörelsemönster och fann att de med knäförslitning omedvetet försökte kompensera för de breda höfterna genom att vrida lårbenen utåt och samtidigt vrida underbenen inåt.

Lateral atros är relativt ovanligt och är svårt att upptäcka vid vanlig röntgenundersökning. Det är först när leden böjts 50 grader som man kan upptäcka den och det beror på att förslitningen sitter långt bak. Det är därför viktigt att istället röntga med böjd led eller med magnetkamera.

Enligt Jonas Weidow så krävs det en stor mängd våld mot knäleden för att senare utveckla ledsvikt. Vanligare är det att på slitage på insidan av knät och detta drabbar framför allt jordbrukare som löper hela 70% risk att drabbas av ledsvikt. En annan utsatt grupp är byggnadsarbetare som har risk på 40% för ledsvikt.


Referens:
sahlgrenska.gu.se

Andra bloggar om: , , , , , , , ,1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

19 maj, 2006 20:55

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se