Motionsguidens logo

fredag, maj 19, 2006

Varför vissa hetsäter och andra inte

Nu finns det en förklaring till varför vissa överäter och har starkare matbegär - förklaringen sitter i hjärnan. Forskningsresultaten som publicerades i onsdags i Journal of Neuroscience visar att vissa reagerar mer vid åsynen av mat. Olika personer har olika drivkraft för upplevelser som ger njutning, ex. mat. De personer som har stark drivkraft har en hög sensitivitet i belöningssystemet i hjärnan. Man har tidigare trott att dessa har en större benägenhet att bli överviktiga, men det är inte förrän nu som man hittat den biologiska förklaringen.

I studien upptäckte man att individer med hög sensitivitet i belöningssystemet fick ökad aktivitet i fem områden i hjärnan. Dessa områden är de som triggar motivation och belöningskänsla. Detta hände när testpersonerna endast tittade på bilder av aptitretande mat. 12 män och 12 kvinnor studerades. Efter undersökningen fick de fylla i ett formulär om drivkrafter och målmedvetenhet och därefter avgjorde man om de hade högsensitiva eller lågsensitiva belöningssystem.

Resultaten visade att de med högsensitiva system fick en dubbel ökning av aktivitet i de 5 områdena i hjärnan jämfört med de lågsensitiva.

Detta förklarar varför vissa människor är mer benägna att hetsäta och varför reklamer har så stark påverkan via aptitliga produktbilder och förpackningar.


Referens:
Journal of Neuroscience

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se