Motionsguidens logo

måndag, augusti 14, 2006

Inte bara kvinnor som har komplex

Enligt British Journal of Sports Medicine är det fler män än någonsin som inte är nöjda med sina kroppar. Till skillnad från kvinnor vill männen inte ha mindre och smalare kroppar utan större och mer muskulösa kroppar. Män från USA och Europa ville ha i genomsnitt 14 kg mer muskler och forskarna anser att detta är relaterat till de ökande ätstörningarna bland annat hos mycket muskulösa män som tror att deras kroppar är alldeles små. Detta är en mycket störd verklighetsuppfattning. Efter att ha undersökt 2900 universitetsstuderande män angående hur stor press de hade från flickvänner, släkt m.m. så visade det sig att ju mer press de utsattes för ju mer kände de att de var tvungna att förändra sig. De flesta män tror att en attraktiv manlig kropp måste vara muskulös. Detta är ingen realistisk bild av mäns kroppar.

Förutom att tro att de måste ha muskulösa kroppar så tror de även att man måste ha lite kroppsfett för att musklerna ska kunna synas. Det visade sig att ju mindre nöjda männen var med sina kroppar desto större var chansen för att de skulle ta till sig en ohälsosam livsstil för att nå sina kroppsideal.

Det är väldigt bra att utöva fysisk aktivitet, att få lite styrka och uthållighet, samt att äta mat som är bra för kroppen - men det är inte bra när vardagen domineras av träning enbart för att bygga upp muskelmassa. Det främjar inte fysisk hälsa utan är bara till för utseende. Det finns alltså en skillnad mellan att träna och tänka på vad man äter för hälsan och att träna och anpassa maten enbart för utseendet. Muskelbyggande män är inte hälsosamma för de äter mängder av protein och utesluter viktiga komponenter från kostcirkeln, ex. kolhydrater.

Sedan finns det ju såklart även män som vill bygga upp muskler men som faktiskt äter rätt - vilket inte är något problem sålänge träningen inte dominerar vardagen så pass att man inte kan leva ett normalt liv.


Referens: American Psychological Association

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se