Motionsguidens logo

söndag, augusti 20, 2006

Träning och graviditet - bra eller dåligt?

Sug efter mat, ständiga toalettbesök och illamående - för er gravida kanske träning är det sista ni tänker på, men en del studier har visat att fysisk aktivitet under graviditeten minskar förlossningstiden, antal kejsarsnitts-procedurer, läkningstiden samt främjar en hälsosam livsstil.

Konditionsträning är lite annorlunda beroende på vilken period av graviditeten man befinner sig i. Om man är i början av graviditeten och upplever morgonsjukan så har man knappast lust att träna och det är förståeligt. Börja istället träna när du känner att du klarar av det och blivit av med illamåendet. Utmärkta träningsformer är simning, gång och speciella aerobicsklasser för gravida. Om ni inte har några sådana aerobicsklasser så går det lika bra med vanliga aerobicspass, men att man tar det lugnare och skippar alla hopp exempelvis.

Jag gick en gång på step-up och såg att en höggravid kvinna var med på vårt pass också. Jag blev förvånad, men det var inget konstigt med det. Självklart ska man inte ta i för mycket - i synnerhet inte ifall man var en soffpotatis sen tidigare. Ta det varsamt och förlita er på er själva om hur mycket ni klarar av. För de som vill ha koll på pulsen så ska den ligga på under 140 slag/min.

Man ska absolut inte känna yrsel, huvudvärk, ha korta andetag eller ha blödningar. Vid någon av dessa symtom ska man avbryta träningen.

Om du planerar att träna under din graviditet kan det vara klokt att ta kontakt med en läkare först. Det finns många studier som tyder på att träning under graviditet har en positiv effekt men inte alla forskare är eniga om detta. Var därför extra försiktig om ni planerar att motionera under er graviditet.

Referens: About.com

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,1 Kommentarer:

Blogger Steve sa...

Mycket bra frågeställning. Man får också ta ställning till frågor som om man lider av exempelvis foglössning. Min fru promenerade och simmade väldigt mycket i början på hennes graviditet. Sedan efter 5 månader började hon få ont i höften som har till slut visat sig vara foglössning.

Nu har hon svårt att gå mycket under dagen, men hon gör vattengympa för gravida och simmar (inga vanliga bröstsim benspark däremot). Hon gör även övningar som hon har fått från sjukgymnasten. Rådet som hon har fått är att förbli så aktiv som möjligt utan att göra rorelser som kan förvärra foglössningen. Även cykling har rekommenderats.

Så din råd om att fråga doktorn (eller sjukgymnast eller t om barnmorska) är mycket bra.


.steve

25 augusti, 2006 16:10

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se