Motionsguidens logo

söndag, oktober 08, 2006

Cola-drycker ökar risk för sköra ben

Osteoporos är en sjukdom som gör att man får porösa och sköra (skelett-) ben. Detta medför att man har lättare för att råka ut för frakturer. Detta förekommer främst hos äldre kvinnor som nått klimakteriet. Det beror på att östrogennivåerna efter menopausen sjunker och östrogen skyddar bl. a. mot att skelettet bryts ner.

Nu rapporteras det att konsumtion av cola-drycker är associerat till lägre ben-densitet. På Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts analyserades enkätundersökningar angående kost, samt densitet i benmineralerna längs ryggraden och på tre olika siter på höften.

Ingen skillnad på olika sorters cola
Undersökningen utfördes på 2500 personer vars medelålder låg strax under 60. Hos kvinnor var cola-drickande förknippat med lägre ben-densitet på alla tre siter av höften. Detta resultat var oberoende av ålder, hur långt man fortskridit i klimakteriet, totalintag av Ca och vitamin D eller rökning och alkoholintag. När det gällde ryggraden så var cola-intag ej associerat till skörhet varken hos män eller kvinnor. Resultaten var i princip detsamma även för light-cola och dekaffeinerad cola.

Gäller enbart cola och inga andra kolsyrade drycker
Männen rapporterades dricka i genomsnitt 6 kolsyrade drycker per vecka, varav 5 var cola. Kvinnorna drack i genomsnitt 5 drycker per vecka varav 4 av dem var cola. Storleken på dessa var definierad som en burk eller ett glas. Ju mer cola kvinnorna drack desto lägre bendensitet hade dem. Forskarna fann inga associationer mellan andra kolsyrade drycker än cola och benskörhet.

Dricker kvinnorna cola istället för mjölk?

Tidigare har man påstått att de cola har ersatt intaget av mjölk och att det är anledningen till benskörheten, men i studien fann man att de kvinnor som drack mer cola drack inte mindre mjölk än de som inte drack lika mycket cola.

I cola finns det fosfosyra och ett högt intag av fosfor samt lågt intag av calcium ger nedbrytning av calcium från ben.

Man tog hänsyn till att kvinnorna även fick i sig mindre fruktjuicer. Lägre konsumtion av grönsaker och frukt ger även lägre bendensitet.

Vad man bör känna till är i alla fall att cola inte ger lägre bendensitet om man bara dricker det ibland (ibland betyder inte att man ska dricka det nästan varje dag). Om man dessutom är kvinna runt 50-60-års åldern bör man inte ha för frekvent intag av cola.


Referens: National Osteoporosis Foundation

Etiketter:0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se