Motionsguidens logo

lördag, oktober 07, 2006

Te hjälper dig stressa av

Nya forskarrön visar att svart te har effekt på kortisolnivåerna i kroppen. Kortisol är ett stresshormon. I studien fick en grupp dricka 4 koppar svart te om dagen i 6 veckor, medan en annan grupp drack ett te-substitut (placebo-te). Den första gruppen visade sig ha lägre kortisolnivåer efter en stressig situation jämfört med den andra gruppen.

75 unga män delades in i två grupper. Dessa fick inte inta deras vanliga te-, kaffe-vanor eller konsumera någon annan kaffeininnehållande dryck under 6 veckor. En grupp fick dricka en dryck som motsvarade innehållet av vanligt svart te medan den andra fick placebo-drycken som smakade likadant men innehöll inget av de aktiva substanser i te. Färg, lukt, smak etc matchades så att de inte skulle kunna skilja placebo-drycken från vanligt te.

Båda grupper utsattes för utmanande uppgifter där kortisolnivå, blodtryck, blodplättar och deltagarnas självuppskattade nivå mättes. Gemensamt för grupperna var att blodtryck, hjärtfrekvens samt subjektiv upplevelse av stressnivå ökade signifikant, men 50 minuter efter att uppgiften utförts så hade kortisolnivåerna sjunkit 47% hos den te-drickande gruppen medan placebo-gruppens kortisolnivåer sjönk med 27%.

Vad forskarna även upptäckte var att blodplättsaktiveringen var lägre i te-drickargruppen. Blodplättsaktivering är kopplat till koagulering och hjärtattacksrisk. Dessutom var deltagarna mer relaxerade under återhämtningsperioden än de i placebo-gruppen.

Man vet dock ännu inte vilken eller vilka exakta substanser som interagerar med kortisol.


Referens: University College London

Etiketter:0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se