Motionsguidens logo

måndag, oktober 16, 2006

Vitaminer, mineraler och sanningen om kosttillskott

Nu är det väl förkylningssäsong på gång om jag inte har fel? Tillhör du också en av de som springer iväg och köper en massa vitaminer för att hålla förkylningarna borta? Då tycker jag du ska spara slantarna och spendera de på annat viktigt.

Vitaminer och mineraler är till för att kroppen ska fungera korrekt och visst kan man bli sjuk om man har brist på en och annan vitamin men det innebär inte att man blir sjuk hur som helst utan man får speciella bristsjukdomar. Sådana sjukdomar uppkommer inte förrän ett par månaders brist. Och har man brist så innebär det att man nästan inte alls får i sig ett visst ämne. Vissa sjukdomar kan man bota genom att tillföra det ämne som saknas men vissa tillstånd går inte att bota, ex. leverskador.

Vad du behöver och inte behöver
De näringsrekommendationer som står på livsmedelsverkets hemsida (Svenska näringsrekommendationer) ligger oftast betydligt högre än vad behovet är. I rekommendationerna inkluderas nämligen en bred säkerhetsmarginal - förutom för järn när det gäller menstruerande eller gravida kvinnor. När det gäller järn är det vanligt att det rekommenderade intaget inte täcker behovet för dessa.

Det finns de som tror att man ska få i sig alla vitaminer varje dag. Men i själva verket behöver man få i sig alla vitaminer varje månad. Oftast är det så att de som är hälso- och kost-intresserade använder tillskott. På detta sätt får man i sig för mycket av vissa vitaminer och mineraler, beroende på vad man äter. Det finns risk för att man hamnar i den farmakologiska dosen istället för den optimala dosen av vitaminer och mineraler.

Vem behöver tillskott?

Vi i Sverige är rätt duktiga på att få i oss de flesta vitaminer. I undersökningar har det visat sig att vi antingen får i oss tillräckligt eller för mycket av det mesta.

De gånger man bör misstänka vitamin- eller mineral-brist är om man befinner sig i nån av dessa grupper:

Mag/tarm-sjukdom

- celiaki (glutenintolerans), tarm/ventrikelresektion, Crohns sjukdom, atrofisk gastrit, pancreasinsufficiens

Fysiologiskt

- gravid, ammande, nyfödd, småbarn, äldre

Läkemedelsbiverkningar

- anti-epileptika, anti-tbc, cimetidin, resiner, antibiotika

Lågt intag

- alkoholister, veganer, lågenergiförbrukare

De olika grupperna har olika behov.

Om man t.ex. är lågenergibrukare (extremt stillasittande) så har man mycket högre krav på den mat man äter. Detta beror på att man kanske inte äter så mycket och får därför inte i sig så många ämnen.

Vad gäller fertila kvinnor som vill skaffa barn är det bra att få i sig tillräckligt med folsyra. Detta för att förhindra defekter i embryonalutvecklingen.

Varför finns det då så många olika preparat?
Ja, varför finns det så många olika väskor att välja mellan? Varför finns det så många saker vi egentligen inte behöver? Det är viktigt att komma ihåg att Apoteket är ett bolag.

Viktigt att veta
Allt du äter som inte är rent vatten, rent salt, rent socker eller alkohol innehåller vitaminer. Sen finns det ju olika mängder av vitaminer i olika livsmedel (få nu inte för er att det på något sätt är nyttigt med godis och skräpmat) men är du fullt frisk, får tillräckligt med solljus (för bildning av vitamin D) och har inga problem med näringsupptag och tillhör ingen av de ovanstående grupper nämnda bör du inte ta några kosttillskott. Rådfråga alltid läkare eller barnmorska om du vill börja med det.

Ifall du vill veta mer om de olika vitaminerna och mineralerna och symtom på brist- och överskottssjukdomar: www.livsmedelsverket.se

”The right dose differentiates a poison and a remedy.” Paracelsus (1493-1541)


Referens:

www.livsmedelsverket.se

Läkemedelsboken, 05/06

Etiketter:0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se