Motionsguidens logo

onsdag, november 29, 2006

Risker med högt sockerintag

Ett högt intag av söta livsmedel, såsom läsk, sockrat kaffe, fruktkrämer m.m. ökar risken för cancer i bukspottskörteln. Bukspottskörteln är det organ som producerar insulin - ett hormon som främjar glukosupptag från blodet.

När man får cancer i detta organ produceras för mycket insulin och man får ett okontrollerat upptag av glukos. Insulinproduktion ökas normalt av att man äter mycket socker.

1997 startades studien med att 80 000 friska kvinnor och män fick besvara en enkät om kostvanor och uppföljningar gjordes fram till juni 2005. 131 av dessa kvinnor och män hade då drabbats av cancer i bukspottskörteln enligt cancerregistret.

Analys av undersökningarna gav slutsatser om att risken att drabbas av denna cancerform påverkades av mängden socker i kosten. Folk som drack mycket läsk och saft var den stora riskgruppen. De som drack läsk eller saft 2 ggr/dag eller oftare hade 90% ökad risk att få cancer jämfört med de som inte drack detta. Folk som tillsatte socker till mat eller dryck hade en 70% ökad risk att få bukspottskörtelcancer. Till och med de som åt fruktkrämer (minst en gång om dagen) hade en ökad risk - på 50%.

Risken att överhuvudtaget drabbas av denna typen av cancer är rätt liten men när man väl upptäcker att man har det så är prognosen mycket dålig. Detta beror på att cancern upptäcks först i ett sent stadie.

Referens: Karolinska Institutet


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se