Motionsguidens logo

fredag, december 01, 2006

Större fettceller - större sjukdomsrisk

Sahlgrenska akademin har släppt en avhandling som handlar om hur fettcellers (adipocyters) storlek påverkar sjukdomsrisken hos överviktiga. Mängden fett är inte den enda faktorn som ökar risk för diabetes typ-2 och kardiovaskulära sjukdomar utan även fettcellers placering och storlek.

Fettceller utsöndrar signalämnen som normalt bildas i samband med inflammation och som ökar risk för diabetes och ateroskleros.

Analyser har visat att fler gener är aktiva i de större fettcellerna än i de små, vilket resulterar i att vissa inflammatoriska ämnen (serum amyloid A - SAA) bildas i mycket större mängd från de stora fettcellerna. Patienter med fetma har förhöjda nivåer av vissa av de ämnena.

Gener som styr uttryck av vissa antikroppar finns även i fettväven. Fettcellerna runt bukens inre organ (visceralt fett) visade sig ha ett starkare uttryck av immunoglobuliner än underhudsfettet på magen. Immunoglobuliner tros ha en förmåga att påverka adipocyter så att de lagrar mer fett.

När de överviktiga i studien gick ner i vikt så minskade även nivåerna av de inflammatoriska signalämnena - vilket bekräftar att de här ämnena faktiskt bildas i fettväv.


Referens: Göteborgs Universitet

Etiketter:0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se