Motionsguidens logo

onsdag, oktober 26, 2005

(Del 1) Vad är motivation?

Motivation är ett centralt begrepp inom beteendevetenskap. Motivation är av stor betydelse när det man ska förstå varför eller varför inte människor tränar. Om du förstår hur motivation fungerar blir det också lättare att motivera dig själv. Därför ska vi gå igenom vad motivation egentligen innebär.

Normalt brukar motivation delas in i riktning och intensitet. Det är det enkla sättet. Men vi ska inte välja det enkla sättet. Därför ska vi gå igenom fem olika aspekter av motivation.

Riktning
Den första delen av att förstå motivation handlar om riktning. Riktning syftar på att det finns val, vilket gör att beslutsfattning antar en central roll i att förstå motivation. Snurrigt? Vi lugnar ned oss. Vi tar ett exempel. Du kan välja mellan att träna eller inte. Detta beslut påverkas även av andra fritidsaktiviteter. Och när jag säger träna menar jag det de flesta tänker på när de hör träning, alltså den strukturerade och organiserade som sker på en viss plats vid ett visst tillfälle. Eftersom tillgängligheten begränsas av denna form av träning blir beslutsfattandet viktigt, om du vill eller inte träna. Vad som är viktigt att förstå här är att du kanske inte alls har något emot fysisk aktivitet men prioriterar andra aktiviteter före. Så du har motivation för träning men högre motivation för annan aktivitet. Det finns många faktorer som påverkar din motivations riktning. Din självuppfattning är en annan faktor förutom de föregående. En person kan välja fysisk aktivitet framför andra för att stärka den egna identiteten.

Referens: Psycholgy of Physical Activity – Determinants, well-being and interventions by Stuart J.H. Biddle and Nanette Mutrie.

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se