Motionsguidens logo

måndag, november 07, 2005

(Del 1) Tjocka föräldrar uppfostrar tjocka barn!

En ytterst provocerande rubrik men läs vidare så ska jag förklara mig. Hälsa är ett aktuellt ämne i allra högsta grad. Bland annat diskuteras det våldsamt mycket om övervikt och fetma. Varför blir människorna i Sverige fetare och fetare? Det finns oerhört många inblandande faktorer till varför svenskarna väger mer och mer. Allt fler människor får stillasittande jobb, äter sämre och så vidare. Det är inte bara vuxna människor som blir fetare utan även barn. Konsekvenserna utav detta är att också barn kan drabbas av sjukdomen åldersdiabetes som tidigare endast drabbade äldre. Hur kommer det sig att barnen blir fetare? Orsakerna till det relativt nya folkhälsoproblemet är många och det är omöjligt att gå in på alla just här.

”Like father like son” lyder ett engelsk talesätt. Det finns en hel del sanning i det. Föräldrarnas beteende, deras kost- och motionsvanor samt deras inställning till det är en betydelsefull faktor. Föräldrarnas inflytande under utformningsstadiet av barnets framtida personlighet och beteende är stor och det finns undersökningar som visar att det finns en väldigt stor chans att överviktiga föräldrars beteende även förs över till deras barn.

Övervikt och fetma kan också vara genetisk men som tur är, finns det få människor som lider av genetisk bärande övervikt, men om allt fler människor blir överviktiga kommer sannolikheten för nyfödda barn att drabbas av övervikt så småningom att öka.

Det finns forskningsresultat som visar att feta barn även blir feta som vuxna. Paul Cribb, forskningschef på AST-SS skriver i sin artikel att det finns vissa perioder under barndomen som är extra viktiga för om man ska utveckla fetma eller inte, och dessa är fosterliv, 5–7 år, och puberteten. Ju mer fett man har under dessa perioder, desto större risk löper man att bli fet som vuxen. Det är utav dessa anledningar som det kan det vara bra att inte inta en alltför passiv inställning till motion under graviditet. Fortsättning följer…

info@motionsguiden.se
Referens:
Forskningen är tydlig, feta barn blir feta som vuxna. 2001: Cribb, Paul, B.H.Sci HMS, AST Sports Science. (12.2.2004.) http://www.ast-ss.se/vetenskaplig_forskning/forskningsrapporter/maj_2002/
forskningsrapporter_11_maj_2002.asp

Etiketter: , ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se