Motionsguidens logo

söndag, november 06, 2005

Har du ett stenålderstänkande?

Vårt samhälle har idag utvecklats enormt sen stenålderstiden, men det har inte vår kropp. Utifrån denna ståndpunkt har stenålderskosten kommit till. Enkelt skulle man kunna säga att stenålderskosten anser att en stor del av vår moderna kost inte går ihop med vår stenålderskropp. För att vår kropp ska fungera och må bättre ska vi alltså använda bränsle som passar den. Men det är inte alls det vi ska diskutera idag. Vi ska återgå till själva rubriken, “Har du ett stenåldertänkande?” Vi lever ett tryggare liv idag än vad våra förfäder gjorde. De var tvungna att jaga djur för att få kött och om jakterna inte var lyckade, ja då fick de inget kött. Deras kroppar anpassades till denna omständighet. Vi kan tänka oss att de kanske åt lite extra mycket när de väl hade mycket mat. Kroppen lagrade extra mycket fett för den visste att det inte alltid skulle få mat. Det handlade om överlevnad. Men idag har de flesta tillgång till för mycket mat och om du inte utnyttjar detta till att äta regelbundet, så kommer din kropp att tro att det tar slut på mat ibland. Du kanske gör så att du förutom att äta oregelbundet så väntar du tills du är jättehungrig, sen stoppar du i så mycket du bara kan så att du knappt kan resa på dig. Eller du kanske har tillagat eller beställt för mycket mat och anser att det vore slöseri om du inte åt upp allt. Sådan inställning gör att din kropp försöker lagra mer fett när den väl får i sig mat. Försök att äta mer regelbundet. På så sätt lär du din kropp att den hela tiden kommer att få i sig energi och att den inte behöver lagra lika mycket fett. Om du vill gå ner i vikt så ät mindre portioner men ofta (ex. 3 måltider plus 2 mellanmål) istället för att äta 2 gånger om dagen men extra mycket.

Etiketter: ,1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Vad för bränsle skulle passa människans kropp?
På stenåldern åt man rått kött och det är ju inte ofta man gör det idag (förutom en del fisk och nötkött), för det har ju tillkommit så många sjukdomar, bakterier m.m.
Att människans metaboliska system inte förändrats så mycket kan stämma, eftersom magsäcken exempelvis har pH 2 och alltså fortfarande är anpassad för att klara av att bryta ner rått kött.

06 november, 2005 05:04

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se