Motionsguidens logo

söndag, november 06, 2005

Vet du vad RSS är?

Har du lagt märke till en länk under Motionsguiden.se-länken där det står RSS? Om du inte surfar med Safari eller har laddat ned ett RSS-program så får du troligen upp en sida där det står att länken inte fungerar. RSS står för Real Simple Syndication men det kan även stå för andra saker även om funktionen fortfarande är densamma. Funktionen är riktigt användbar för alla er underlätta er internetupplevelse. Själv är jag en hardcore rss-användare. Så här förklarar Wikipedia RSS:

"RSS används för att tillhandahålla förkortningar av eller det fullständiga innehållet i en webbaserad text tillsammans med en permalänk till den fulla versionen på webben, en så kallad syndikering. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde, RSS-fil eller engelskans motsvarigheter RSS feed, RSS Stream eller RSS channel. En orange ikon med akronymerna XML () eller RSS brukar ofta användas för att uppmärksamma webbsidebesökaren på att det finns möjlighet att prenumerera eller syndikera innehållet på en webbplats.

Under främst 2004 och början av 2005 så ökade användandet av RSS-filer markant då många av de större nyhetsorganisationerna och massmedierna började tillhandahålla sina nyheter som RSS efter att webbloggar och tekniskt orienterade webbplatser använt sig av tekniken under flera år. Idag har de flesta svenska nyhetssajterna någon form av syndikering av sina nyheter, vilket gör att man som besökare inte längre måste besöka webbplatsen för att ta del av dessa.

RSS används väldigt flitigt av webbloggarna för att dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer. På sistone har man även börjat bifoga multimediafiler till RSS-flödena vilket används för podradio eller för att dela med sig av sina foton.

För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserade. Dessa program kallas nyhetsaggregatorer eller engelskans motsvarigheter feed readers eller aggregators. Programmen kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på en överskådligt sätt. Användaren behöver således inte aktivt söka upp webbsidor denne finner intressanta för att uppdatera sig om något har hänt".

Om du är intresserad av att ta del av alla inlägg från denna blogg kan du med hjälp av ett RSS-program få de direkt till din dator när ett nytt inlägg finns uppe. Många sidor har idag RSS så istället för att besöka alla sidor för att se vilka nyheter det finns kan du ingressen av alla nyheter nedladdade till dig och sedan kan du välja att läsa de artiklar du tycker är intressanta.

Tips på RSS-program:

Mac-användare: RSS finns redan inbyggt i webbläsaren Safari så ni behöver inte ladda ned någonting. Men vill ni ha lite mer avancerade funktioner finns många program som kostar. Vienna är dock ett undantag. Här har ni länken: http://www.opencommunity.co.uk/vienna2.html

PC-användare: Webbläsaren Mozilla Firefox kan hantera RSS men det är nästan värdelöst enligt mig, speciellt om man har många rss-flöden. Om ni ändå vill testa den gör ni så här. Titta längst ner till höger på er webbläsare. När en sida erbjuder RSS ser ni en liten orange symbol. Klicka på den och klicka på "subscribe" så är det fixat.

Två bra tips är SharpReader till Windows och Bloglines för onlinehantering (Tack till Patrick för dessa tips).

Etiketter:4 Kommentarer:

Anonymous Patrick sa...

Ska man vara korrekt så är det ett atomflöde du länkar till, och inte RSS.

Just därför är det bättre att kalla det webb-/nyhetsflöde så det inte förvirrar.

07 november, 2005 19:03

 
Blogger Filip Lam sa...

ändrar det direkt, tack för tipset :-), men det stämmer fortfarande att det behövs ett rss-program för att kunna nyttja tjänsten.

08 november, 2005 02:06

 
Anonymous Patrick sa...

Det stämmer - det finns inget riktigt bra uttryck för feedreader på svenska.

Två bra tips är SharpReader till Windows och Bloglines för onlinehantering (som jag själv använder)

08 november, 2005 09:38

 
Blogger Filip Lam sa...

Tack så mycket för dina tips, jag lägger in dem i inlägget.

08 november, 2005 12:37

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se