Motionsguidens logo

tisdag, december 06, 2005

Du blir bättre när du vilar

All form av fysisk aktivitet förbrukar kroppens energi. När vi tränar bryter vi ned kroppen (se bild, prestationsförmågan illustreras som en grön linje). För att bli bättre måste vi ge kroppen en chans att återhämta och återuppbygga (restitution). När kroppen får göra detta passar den på att bygga musklerna starkare/mer uthållig/snabbare beroende på vilken form av träning det var som utfördes. När kroppen har återhämtat sig är det dags för en ny ”nedbrytningsprocess”, om inte kommer superkompensationen även kallad överkompensation att gå förlorad.

Som ni kan se på bilden så blir försämras vår prestationsförmåga under tiden vi tränar. Genom restitution återhämtar kroppen sig och prestationsförmågan blir till och med bättre än tidigare. Uppmärksamma att bilden inte illustrerar de tre fasernas varaktighet korrekt i förhållande till varandra.

Hur länge du ska vila beror på aktivitet, intensitet och varaktighet. Vissa saker tar bara minuter för kroppen att återbygga. Andra kan ta flera dagar.

Obs! Du måste träna för att få uppleva superkompensationsfasen. Enbart vila snarare försämrar kroppens funktioner.

Referens:

Idrottens träningslära av Claes Annerstedt och Asbjorn Gjerset

Etiketter:1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

hmm..träna... yes..

06 december, 2005 15:24

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se