Motionsguidens logo

tisdag, februari 28, 2006

Har du svårt att ta dig upp på morgonen?

Är du en av dem som har väldigt svårt att ta sig upp på morgonen och ställer väckarklockan på snooze gång på gång, bara för att du la dig alltför sent dagen innan? Vill du bli den där energiska personen som alltid glatt hoppar upp ur sängen när klockan slår sju på morgonen och som alltid går och lägger sig i tid? Det går att påverka morgontröttheten – till viss del.

Det är nämligen så att den inre väckarklockan liknar den som står på nattduksbordet väldigt mycket. Ibland går den lite för långsamt och ibland lite för snabbt. Därför kan man förskjuta det inre dygnet och få ett ”omvänt dygn”, dvs sova på dagen och vara vaken på natten. Detta innebär att man själv måste justera sin inre väckarklocka.

För de som vill veta så har folk som är morgontrötta och pigga på kvällen, sk nattugglor, ett inre dygn som är lite längre än 24 h. De motsatta som är morgonpigga och går och lägger sig tidigt har ett lite kortare dygn än 24 h. Faktorer som påverkar rytmen är bland annat dagsljus, temperatur (som normalt är lägre på natten) och måltider. När man äter sina måltider är viktigt.

Träna kan du dock göra vare sig du är en nattuggla eller en morgonpigg person.Referens: Adapted from Dement, 1976

Andra bloggar om: , , , , ,2 Kommentarer:

Anonymous Yezz81 sa...

Men varför är det SÅ svårt att få dygnet normalvänt?
Det är SÅ lätt att sova lite längre på morgonen..
Det är SÅ lätt att vara vaken en stund längre om kvällen.
Är det motivationen det är fel på?

03 mars, 2006 21:06

 
Blogger Lisa N sa...

Det kan vara att man behöver mer än 7-8 h sömn, eller känner att man behöver det och det är ju det här med att den inre (cirkadianska) klockan/rytmen går för långsamt och man känner sig inte trött när man egentligen ska gå lägga sig.

03 mars, 2006 21:33

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se