Motionsguidens logo

lördag, mars 04, 2006

Sanningen om situps

Det finns många människor, båda kvinnor och män som önskar att de hade en plattare mage. Vissa försöker uppnå detta genom magövningar som fokuserar på Musculus Rectus Abdominis eller "tvättbräda" som den ibland kallas för. Sanningen är att "tvättbrädans" muskler endast står för 20 procent av lyftningen i en situp. Så situps är inte ens en av de effektivaste metoderna för att träna de musklerna. För att bäst träna magmusklerna ska du göra det i deras naturliga tillstånd, dvs när du står upp.

Bålmuskulaturen är en rotationsdominerande muskelgrupp och arbetar främst med att hjälpa kroppen att rotera eller hindra kroppen från rotationrörelser. När man tränar magen med hjälp av crunches eller situps så behöver inte bålen stabilisera eftersom golvet förhindrar det.

Vissa säger också att situps är bra för ryggen. Det stämmer inte riktigt. Det stämmer att starka magmuskler är bra för ryggen. Med situps blir din kropp endast bättre på att kontrahera magmusklerna, dvs böja dem. För att avlasta ryggen behöver du också träna magen på andra sätt.

Om det är fett du vill få bort från magen så är det mycket bättra att ägna din tid åt konditionskrävande aktiviteter.

Avslutningvis, situps är inte onödiga men glöm det är ingen övning som täcker all den träning bålområdet behöver. Variera därför din träning, speciellt om du vill ha en starkare rygg.


Besök gärna www.motionsguiden.seReferenser:

Craig Ballantyne, Men's Fitness, April 2005.
Lou Schuler, Men's Fitness, May 2005.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter:4 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

11 juni, 2006 11:08

 
Anonymous Anonym sa...

håller med... hur tränar man magmusklerna stående?

01 juli, 2006 16:02

 
Blogger Filip Lam sa...

we hear you. Så snart som vi är färdiga med illustrationerna ska vi visa er hur man kan träna magen förutom att göra situps.

02 juli, 2006 16:19

 
Anonymous Träna magen sa...

Det har du rätt i. I situps kopplar de flesta in höftböjaren istället för att dra med magen(m. rectus abdominis) och även så gör ju situps bara ca 50% av hela ROM när man ligger på golvet.

17 juni, 2010 20:18

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se