Motionsguidens logo

söndag, april 02, 2006

BMI - Ett dåligt mått på hälsa?

"BMI är ett mycket dåligt mått på hälsa.

Det tar inte någon som helst hänsyn till att alla har olika grov benstomme.

Alla borde strunta i BMI och gå efter andra bra mätvärden som finns. Men det bästa av allt att gå efter är hur man känner sig! Att man VERKLIGEN mår bra. För är man överviktig mår man inte bra, även om man kan inbilla sig det ibland." Micke


Tack Micke för din kommentar. Det stämmer att BMI har rätt stora brister eftersom den inte tar hänsyn till olika individuella parametrar som påverkar hälsan. Att gå efter hur en person faktiskt känner sig kan vara ett bra sätt att ta reda på hur personen mår ur ett psykologiskt perspektiv. Jag tror inte att man nödvändigtvis behöver må dåligt psykologiskt bara för att man är överviktig. Däremot riskerar överviktiga att få en försämrad livskvalité. Tänk dig själv att bära runt på 10, 20 eller 30 kilo "extra packning" dygnet runt. Hur skulle det påverka din vardag? Naturligtvis anpassar sig kroppen till omständigheterna men övervikt har fortfarande en effekt på livskvalitén i överlag.

BMI kan kanske inte användas för att mäta individuella hälsotillstånd men fungerar bättre när man ska mäta en hel befolknings hälsa. Om du vill använda BMI för att avgöra om du är överviktig eller inte ska du kanske inte stirra dig allför blind på siffrorna. Men ligger du en bra bit under eller över ger BMI-systemet dig en bra indikation på hur du står till. BMI nämns ofta i samband med övervikt men det finns många människor som vill gå ner i vikt trots att de ligger nära undervikt. Även här fungerar BMI som ett enkelt, snabbt och billigt sätt att få en upplysning om sin egen vikt.


Besök gärna www.motionsguiden.seAndra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se