Motionsguidens logo

torsdag, april 27, 2006

Dags att småäta...kanske

Försöker du gå ner eller hålla din vikt, men klarar inte av att motstå småäta mellan måltiderna? Då kanske det är dags att sluta. Enligt Mayo Clinic Women's HealthSource finns det studier som visar att fler måltider än de tradiotionella tre hjälper människor att kontrollera sin vikt.

Ät oftare men mindre
Logiken är enkel, det handlar inte om att äta lika mycket som du gör idag och ännu oftare. Det handlar om att fördela sin mat över dagen så att man inte blir hungrig lika ofta. Om man endast äter tre gånger per dag finns det en chans att man blir alldeles för hungrig och äter för mycket varje måltid.

Hoppa inte över måltider
Forskarna tror även att fler små mål om dagen är mycket bättre än att hoppa över ett och äta igen sig på nästa. Det värsta man kan göra om man försöker gå ner i vikt är att hoppa över frukosten, eftersom det är starkt kopplat till förekomsten av fetma.

Småätandet kan ge motsatt effekt
Risken med att småäta handlar om vad du väljer att småäta. Dåliga val och för många kalorier kan istället leda till näringsbrist och övervikt. Om ditt småätande endast består av livsmedel från automater finns det en risk att du får i dig för många kalorier och för lite näring.

Det kan finnas fler baksidor med att äta oftare. Att småäta är skadligt för tänderna eftersom det finns en risk att saliven inte hinner reparera emaljen efter varje syreangrepp.

Även om forskarna inte är säkra på hur fler måltider påverkar kropp och vikt så är en sak säker. En kalori är alltid en kalori. Om du får i dig fler kalorier när du börjar småäta så kommer du inte kunna glädjas över vad din våg visar (såvida ditt mål inte är att gå upp i vikt).


Referenser:

Newswise: Eating Less and Often: Does it help Controling Weight?
Infomedica: Tandvård - Hål i tänderna - karies

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: ,1 Kommentarer:

Anonymous erikd sa...

Tycker det är rätt lustigt att saker som denna tar sån fruktansvärt lång tid på sig att nå ut till de stora massorna, speciellt en så självklar grej.

Himla mycket skitsnack inom branchen tycker jag, diverse GI-metoder och annat trams. Allt för att håva in pengar, istället för att faktiskt göra gott.

7-8 måltider, ordentligt med protein i varje röstar jag på.

27 april, 2006 23:35

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se