Motionsguidens logo

torsdag, juni 01, 2006

Plusmenyer plusar på din övriga levnadskostnad

Plusmenyerna på snabbmatsrestaurangerna kanske bara kostar någon krona men någon bra deal är det inte. En ny studie från USA har nämligen räknat på vad övervikt kostar för den enskilde individen.

Dyrare levnadskostnader
När folk går upp i vikt gör deras räkningar detsamma, menar forskarna. Mat, sjukvård och till och med bensin blir dyrare när man går upp i vikt.

Räknar man samman dessa kostnader kan det bli betydligt mer än de 5 kronor extra som en plusmeny brukar kosta. Forskarna hoppas på att studiens resultat får folk att tänka om nästa gång de vill beställa en plusmeny.

Tyngre kropp kräver mer
Forskarnas estimerar att för varje plusmeny blir bensinen cirka 0,36 kronor dyrare eftersom tyngre människor minskar bilens bensinförbrukningseffektivitet. Samtidigt ökar matkostnaderna med cirka 2,50 kronor eftersom en tyngre kropp kräver fler kalorier. Sjukvårdskostnaden ökar mellan 6 kronor till 48 kronor. Hur prisvärd låter en plusmeny nu? Sammanfattningsvis kan man säga att ju mer en person överäter, det vill säga äter mer än vad denne egentligen behöver desto mer ökar de ekonomiska kostnaderna.

Varför plusmeny är en dålig deal
Nutritionsvärdena i beräkningar kommer från de stora snabbmatskedjorna i USA. En plusmeny som ger extra stora pommes frites och stor läsk ger i genomsnitt extra 400 kalorier. Och för varje 100 extra kalorier en person överäter ökar mat- sjukvård- och bensinkostnader med cirka 3,50 kronor till 14 kronor. Så inte nog med att du fick betala för plusmenyn, du får får betala mer för andra kostnader också. Lägg till också vad du får betala för ett träningskort för att gå ner den extra vikt du gick så blir plusmenyer definitivt inte värda mycket.

En normal kvinna har kanske ett energibehov på 1600 kilokalorier medan en normal man har ett energibehov på 2000 kilokalorier.

Så här många kalorier innehåller en Big Mac på McDonald's utan plusmeny:
Hamburgare: 530,9 kcal
Coca Cola mellan: 168 kcal
Pommes frites: 304 kcal
Totalt: 1002,9 kcal

Med plusmeny:
Hamburgare: 530,9 kcal
Coca Cola stor: 210 kcal
Pommes frites stor: 423,2 kcal
Totalt: 1164,1 kcal

Alla uppgifter kommer från McDonald's hemsida.

Kommentar: En måltid på McDonald's kan innehålla mer än halva dagsbehovet av energi för en normal kvinna. För en normal man innehåller Big Mac med plusmeny fler kilokalorier än halva dagsbehovet.

Läs mer:
Del 1: Psykologiska faktorer som påverkar din hunger


Referens:

Journal of the American College of Nutrition, Juni 2006.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,4 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

gött

05 april, 2007 18:57

 
Anonymous Anonym sa...

gött

05 april, 2007 18:58

 
Anonymous Anonym sa...

Jag tror ju ändå inte skräpmat, i vilken form det än är, är menat som vardagsmat.

Skräpmat en gång i veckan är väl okej, men många äter det ju varje dag. Själv styrketränar jag 4 dagar i veckan, så det ger kanske mindre skada på mig.

Att räkna det som en skada och en extra kostnad i fråga om sjuvård och så för VARJE måltid ger en missvisande bild. Kanske kan man det om skräpmaten blivit en vardagsgrej.

31 juli, 2007 22:51

 
Blogger Filip Lam sa...

Hej.

Du har en poäng i det du säger. Studien är från USA och det är än så länge en liten skillnad på våra kostvanor från deras generellt.

Om man ser viktökning som den enda nackdelen med skräpmat så tar skräpmat kanske ingen skada på dig som tränar 4 gånger i veckan. Men du kommer däremot inte ifrån att du stoppat i onyttiga saker i kroppen som ger andra effekter.

06 augusti, 2007 14:12

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se