Motionsguidens logo

tisdag, juli 18, 2006

Nya studier visar att fisk är bra för ögonen

Två nya studier ger oss ännu en anledning till att äta mer fisk: prevention av åldersrelaterad makuladegeneration, den främsta orsaken till blindhet hos äldre människor.
Fettsyrorna i fisk är känd för att hålla hjärtat och hjärnan i trim. De nya studierna visar att fisk även skyddar våra ögon.

Den första studien omfattade 681 äldre amerikanska män. De män som åt fisk två gånger i veckan hade 36 procent lägre risk för makuladegeneration. Den andra studien omfattade 2335 australienska män och kvinnor i en femårsperiod. I den studien hade de som åt fisk en gång i veckan 40 procent lägre risk för makuladegeneration.

Den amerikanska studien visade också att rökare fördubblade risken för tillståndet jämfört med personer som aldrig rökt.

Den rätta balansen mellan olika essentiella fettsyror hade stor påverkan för den preventiva effekten av sjukdomen. De som åt mer Omega-3 fettsyror och mindre omega-6 (finns i ex. vegetabilisk olja) fick de största fördelarna.

Avslutningsvis tror forskarna att man kan få en ännu starkare bevis på att fisk kan skydda ögonen från makuladegeneration om 5-6 år. Själv har jag alltid fått lära mig att fisk är bra för ögonen. Jag undrar var mina föräldrar fick det ifrån om forskare behöver ett par år till innan de kan vara 100 procent säkra på att fisk är bra för ögonen?

Källa: Reuters

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter:0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se