Motionsguidens logo

tisdag, augusti 22, 2006

Se upp för urbana ninjor

Vår senaste artikel till Guiden handlar om Le Parkour - konsten att förflytta sig. Le Parkour är en ny sport från Frankrike där man använder stadsmiljön som idrottsarena och möter alla hinder på ett graciöst sätt som inkluderar olika typer av hopp, volter mm. Utövarna inom Le Parkour ser ut som ninjor när de tränar och det är något man måste se för att tro på. Vi har därför inkluderat två videor med grundaren till Le Parkour. Länken till artikeln och videorna hittar ni längst ned i detta inlägg.

Det är intressant att se vilka det är som gillar Le Parkour. Sportkonsumenter skiljer sig åt oerhört mycket. Vissa villa bara titta, andra göra medan en tredje varken vill titta eller göra.
En typ av konsumentgrupp är Community Partisan. Dessa är så kallade sportmedvetna konsumenter. De som kan tänka sig träna ett ungdomslag eller gå på en lokal match bara för att stödja hemmalaget. Dessa är också de som inte vill acceptera exploatering av fansen som kommer genom idrottens kommersialisering. Anhängare till moderna urbana idrotter kan tänkas vara bland dessa. Det skulle kunna förklara skateboard och inlines framgång.

När dessa sporter också kommersialiseras kommer det att växa fram nya. Ett exempel på det är just Le Parkour. Man skulle kunna säga att Le Parkour är en effekt av idrottens exploatering och kommersialisering.

Utövarna inom Le Parkour kallas för ”Traceurs”. Detta är ett sätt att skapa en kultur inom sporten. Anhängarna till sporten blir en ny typ av passionate partisan dvs konsumenter av sport som identiferar sig med själva sporten.

Nog pratat, klicka på länken för att läsa mer och njuta av Le Parkour.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,3 Kommentarer:

Blogger Maria Byström sa...

WoW!

Jag vill också "LeParkourera"

Det är ju såååå häftigt.

23 augusti, 2006 10:26

 
Blogger Lennart Regebro sa...

Det första av dom klippen är från filmen Yamakasi. Att den är fån en spelfilm torde vara rätt uppenbart eftersom den har en story... Många av hoppen och rörelserna i den filmen är specialeffekter.

Usel skitfilm för övrigt. Jaja.

31 augusti, 2006 09:57

 
Blogger Tracing The Great Traceurs sa...

Le Parkour är lätt coolaste sporten!

Har samlat några balla parkourklipp på min blogg:
http://www.leparkourclips.blogspot.com/

05 september, 2006 16:06

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se