Motionsguidens logo

fredag, september 22, 2006

Friskare hjärta med grönt te

I en artikel i DN stod det att en japansk undersökning av över 40 000 personer visar att grönt te minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. Däremot verkar grönt te inte ha samma positiva effekt på cancer.

Forskare har följt 40 000 japaner i elva år och studerat effekterna av grönt te. Resultatet visar att grönt te skyddar särskilt mot stroke.

Studien publicerades i Journal of American Medical Association för ett par dagar sedan och är den första studien som verkligen har studerat effekter av te på människor. Tidigare studier har varit baserade på djurförsök och mindre undersökningar enligt Alicja Wolk, professor i näringsepidemiologi vid Karolinska institutet.

I undersökning deltog japaner mellan 40 och 79 år gamla. Teet verkar också ge bättre effekt hos kvinnor än män. Redan vid 1-2 koppar grönt te om dagen kan kvinnor minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Män måste drick mer än fem koppar om dagen för att få uppleva samma effekt som kvinnorna.

Enligt professor Alicja Wolk kan detta bero på att kvinnor generellt är mer hälsosamma än män.

Min spontana reaktion är – hur ska man få tid till att dricka fem koppar te om dagen? En eller två gå väl an men jag vill ju kunna dricka något annat än grönt te även om det är gott. Vi killar får väl helt enkelt satsa på en hälsosammare livsstil genom träning och god kosthållning istället.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,2 Kommentarer:

Anonymous David sa...

Det är faktiskt otroligt intressant, det är en otroligt stor studie. I denna studie kunde inte fördelarna mot cancer uppvisas med grönt te, men många studier har tidigare påvisat ett klart samband mellan grönt te och en förebyggande effekt mot cancer. Dessa studier bygger ofta på en kemisk studie av teets komponenter. T.ex: http://152.1.118.33/Files/Chemical%20Research%20and%20Toxicology%201999%2012(4)%20382-386.pdf
Jag tror på gröna teets hälsoeffekt.

24 december, 2006 21:12

 
Anonymous Anonym sa...

En fråga som jag alltid tänker på när jag läser dessa undersökningar, hur mycket innehåller en kopp!

Många uppfattar t ex 5 koppar om dagen som mycket te, men om det avses japanska eller kinesiska koppar så kan det vara mindre än 2 dl.... sammanlagt!

Dricker man gott te så är det väl en baggis att få i sig en liter om dagen.

Jag köper utmärkt te hos www.gronateimporten.se

30 augusti, 2007 02:06

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se