Motionsguidens logo

onsdag, september 06, 2006

Musik ger dig extra motivation under träningen

Om du vill gå ner i vikt så visste du kanske redan att hälsosammare mat och träning är en nödvändighet för att uppnå ditt mål.

Men visste du att om du lyssnar på musik samtidigt som du tränar kommer effekten av träningen bli högre?

En studie från Kanada visade att musik underlättar för motionärerna att minska i vikt samtidigt som de blir mer motiverade till att fortsätta träna.

Så här gick det till
Studien omfattade 41 överviktiga eller kraftig överviktiga kvinnor. I 24 veckor fick kvinnorna:

• Följa en diet och anteckna sitt dagliga kalorieintag
• Promenera minst tre gånger i veckan
• Delta i gruppaktiviteter varje vecka som var designade för att motivera till livsstilsförändring

Forskarna delade sedan ut portabla musikspelare till slumpmässigt utvalda kvinnor. Dessa kvinnor fick lyssna på musik under sina promenader medan de andra fick göra det utan.

Musik motiverar
Alla som deltog gick ner i vikt . Viktminskning av reducering av kroppsfett var dock större för de som lyssnade på musik när de tränade.

Glöm inte säkerheten
De må vara extra motiverande att lyssna på musik i samband med träningspasset men det är inte helt riskfritt. Den första risken är väl självklar och de handlar om hörselskador. Om du joggar med musik, försök inte överrösta trafiken. Det är oklart var gränsen för en alltför hög volym går men det finns studier som indikerar på att gränsen för en iPod går vid cirka 60%. Varaktighet spelar in också och rekommenderad gräns i samma studie var cirka 1 timme.

Det ytterligare en sak att tänka på när man joggar med musik och det är att det finns en risk att du inte hör trafiken. Om du inte joggar bland den vanliga trafiken så finns det också en risk att du inte hör potentiella överfall.

Själv tar jag bara på mig och med mig det absolut nödvändigaste när jag är ute och joggar. Inte för att jag är rädd för att bli överfallen men om någon skulle vilja försöka så har jag inget annat än svettiga träningskläder att ge dem.

Källa: WebMD – Better Information, Better Health, 2005, ”
iPod May Jam Off the Pounds”


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se