Motionsguidens logo

torsdag, oktober 12, 2006

Vad skapar motivation?

Motivation är ett intressant begrepp att studera eftersom begreppet försöker förklara varför olika typer av beteenden uppstår.

Två olika typer av motivation
Kort är motivation en sorts riktning och intensitet i individens ansträngning för att uppnå något. Motivation går att dela in i två kategorier, inre och yttre motivation. En elitidrottare som tävlar för den egna utvecklingen och själva upplevelsens skull drivs av inre motivation. Skulle samma elitidrottare däremot tävla för pengar eller social acceptans drivs hon av en yttre motivation. Yttre och inre motivation kan även kombineras, elitidrottaren kan tävla både för pengar och för upplevelsens skull.

Bakomliggande faktorer
Motivation kan även komma från biologiska faktorer. Ett bra exempel på det är sexuellt, ät, drick och sömnbeteende. Sensationssökande beteende, personer som väldigt gärna söker sig till riskfyllda aktiviteter som bergsklättring eller fallskärmshoppning kan också ledas till genetiska faktorer. Personerna själva skulle sannolikt uppfatta att deras beteende drivs av inre motivation.

Kognitiva forskare koncentrerar sig på ett annat fält. En person som bestämmer sig för att bestiga ett berg kan besluta det helt och hållet på egen hand. Personen i fråga kanske klättrade på en klättervägg och fann att han hade de fysiska grundförutsättningar som krävdes för att bestiga ett riktigt berg och därför bestämde sig för att bestiga ett riktigt berg minst en gång i sitt liv.

Det kan även finnas psykodynamiska bakomliggande faktorer till varför en person bestämmer sig för att bestiga ett berg. Kanske är det sätt att ge igen. Personen kanske har blivit mobbad eller retad under sin uppväxt. Att bestiga ett berg vore kanske att ge igen, få ett kvitto för sin framgång eller ett sätt att få utlopp för sina emotioner. Vad det är som skapar motivation är sannerligen intressant och förmodligen är det svårt att ta reda på vad som exakt ligger bakom en människas specifika beteende eftersom det finns många faktorer inblandade.

Källa: Psychology - The Science of Mind and Behaviour av Michael Passer och Ronald Smith

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter:1 Kommentarer:

Blogger thepaki sa...

Faktum är att när du har klargjort exakt vad du vill så kommer allt suddigt i ditt huvud att sakta försvinna. När du fokuserar dig på att uppnå dina mål så kommer du på något mystiskt sätt att få en massa energi i kroppen samtidigt som du känner spänning och syfte med livet. Vid dessa tillfällen är självdisciplin ett omedvetet normaltillstånd, du bara gör saker utan att behöva fundera över saken.

Du kan pressa ditt undermedvetna att berätta för dig vad du verkligen har för mål här i livet och vad du vill.

De frågor som du kan ställa för att få klarhet om meningen med ditt liv och dina mål är frågor som berör saker som vad du är intresserad av, mår bra av, vad du behöver för personer som kan stödja dig etc. Mer information om detta kan du läsa följande sida: http://www.modernchef.se/motivation/34-motivation/60-fragor-till-ditt-undermedvetna.html

02 augusti, 2008 17:30

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se