Motionsguidens logo

onsdag, november 22, 2006

Varför träna när man kan börja spela dataspel?

Föreningsidrotten i Sverige har länge varit den populäraste fritidsaktiviteten för våra barn och ungdomar. Men föreningsidrotten möter idag tuff konkurrens från datorspelsvärlden.

Datorspelsvärlden har utvecklats fruktansvärt fort. Idag finns det fler som spelar data och tv-spel än vad det finns fotbolls- och ishockeyutövare tillsammans. Ingen vet exakt hur många det är i världen som spelar data och tv-spel men det finns uppskattningar på cirka 350 miljoner. I Sverige är det cirka 2 miljoner som spelar dataspel.

E-sport (elektronisk sport) är fritidssysselsättningen som har blivit ett professionellt fält. Så vad är det? "E-sport är tävlingsbaserat dataspelande som förutsätter onlinefunktionen i ett spel och med det menas möjligheten att från och med sin egen dator delta i samma spel som andra spelare deltar i på sina datorer" (Danielsson 2005).

Problemet med e-sport är att namnet sport kommer från en värld där fokus ligger på det kroppsliga, mänskliga och naturliga medan datorspel är maskinellt, artificiellt och industriellt. Ett annat problem är att sport vanligtvis förknippas med god hälsa medan datorspel gör precis tvärt om. Hur man än ser på det så är e-sporten här för att stanna. Därför är det bara en tidsfråga innan den "riktiga" e-sporten når konsumenterna, dvs en aktivitet som tar det bästa från två världar.

Det är här Nintendos nya spelkonsol Wii kommer in i bilden. Nintendo blev antagligen trötta på att försöka slå Sony Playstation och Microsofts Xbox på deras hemmaplan, dvs med så avancerad teknik som möjligt. Nu har de tänkt om och skapat något annorlunda och innovativt. Nintendos Wii har nämligen väldigt underliga spelkontroller. När du spelar ett boxningsspel så boxar du helt enkelt istället för att trycka på knappar. That's right, Wiis kontroller har rörelsedetektorer. Här är en video som visar er hur den fungerar.[uppdatering] Det verkar som att Wii inte kommer att finnas tillgänglig på den svenska marknaden förrän början på nästa år. De maskiner som släpps nu i december är redan uppbokade.

> Nintendo Wii
> Dischop.se (här kan du beställa din egen Wii)

Personligen tycker jag att Wii ser riktigt intressant ut. Jag spelar inte dataspel idag men jag kanske börjar nu.

E-sport: rörelse utan rörelse av Kalle Danielsson (2005) Idrottsforum.org
Gårdagens nördar – morgondagens hjältar? Om datorspel och e–sport av Jesper Thiborg (2006) Idrottsforum.org
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se