Motionsguidens logo

onsdag, november 16, 2005

Del 1: Psykologiska faktorer påverkar din hunger

Har reklam någonsin fått dig att känna dig hungrig? Din motivation för att konsumera mat stärks av god mat och tvärtom för mat som smakar mindre bra. Detta skapar en förväntning hos oss att mat ska vara en källa för njutning och därför kan bara synen av mat få oss att känna oss hungriga.

Minnet
En annan faktor som påverkar vår hunger är vårt minne. I en studie av Rozin och kollegor (1998) testade man att ge patienter med minnesförlust flera luncher tätt intill varandra. Efter 1-2 minuter hade patienten redan glömt att hon/han hade precis ätit. När man gav dem mat igen efter 10-30 min åt de antingen upp allt eller delar av maten. Alla patienter åt även delar av en tredje lunch som presenterades kort efter den andra! När de gjorde samma sak med vanliga människor så var det ingen som ville äta de extra luncherna. Detta visar varför det delvis är så viktigt att äta på regelbundna tider. Det är speciellt viktigt om man ska gå ner i vikt (eftersom överviktiga troligtvis redan äter mer än vad de behöver).

Attityder och vanor
Attityder och vanor styr också din hunger. Många har lärt sig att inte lämna kvar mat på tallriken och därför äter man upp allt även om man inte är hungrig. Mat är visserligen främst en överlevnadsfaktor men för de flesta är mat mer något man njuter av. Av denna anledning kan det vara bra att inte tvinga sig att äta mer när du redan känner dig mätt. Detsamma gäller det för dem som äter ute. Man måste inte äta upp all mat bara för att man har betalat för den (inte bara mat, även chipspåsar, godispåsar osv). Du betalade för att tillfredställa ett behov. När det är gjort kan du känna dig nöjd, det finns ingen anledning att tvinga sig äta upp allting. Lite ironiskt är det ändå att det finns folk lägger ner pengar på att äta sig överviktiga. Efter det går samma människor och betalar dyra gym-kort för att göra sig av med just den biten som de tvingade sig själva äta upp.

Del 2 (sista): Psykologiska faktorer påverkar din hunger


Referens:

Psychology - The Science of Mind and Behaviour by Michael W. Passer & Ronald E. Smith (2004)

Etiketter: , ,2 Kommentarer:

Anonymous mOulle sa...

intressant, så de kände sig inte mätta alls? mhmm

16 november, 2005 18:41

 
Blogger Filip Lam sa...

Om de inte alls var mätta vet jag inte. Men om de hade kommit ihåg att de precis hade ätit hade de känt sig mättare iaf.

16 november, 2005 22:13

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se