Motionsguidens logo

fredag, december 02, 2005

Framtidens människor - lata och dumma

Det har skrivits en hel del om mobiltelefoner på sistone. Det senaste kom från Lunds universitet, där en studie visade att mobilstrålning kan ha negativa hälsoeffekter på människan. Professor Leif Salford som var en av forskarna skriver i en rapport:

"Vi fann, och presenterar här för första gången, i hög grad signifikanta bevis för skador på neuronerna i både cortex, hippocampus och i de basala ganglierna hos exponerade råttor."

Forskarna hade alltså utsatt x antal unga råttor (12-26 veckor gamla) för mobilstrålning. Anledningen till att det var unga råttor som valdes var för att en växande hjärna är speciellt känslig vilket är jämförbart med tonåringar.

Salford m.fl. skriver vidare optimistiskt:

"Vi kan inte utesluta att efter några decennier av dagligt bruk, kan en hel generation av användare drabbas av negativa effekter redan i medelåldern."

Förutom att mobiltelefonianvändade dödar hjärnceller säger den japanske professorn Nobuo Masataka, att mobiltelefoner gör människor mer lik schimpanser. Aporna karaktäriseras av att vandra omkring utan ett bestämt mål och äter det som finns tillgängligt. När de är trötta vilar de sig där de befinner sig.

Nobuo Masataka menar att mobiltelefoner får japanska ungdomar att bete sig på samma sätt. De går omkring på stan med deras vänner, köper mat från närmsta närbutik när de blir hungriga och sover var som helst. Så länge ungdomarna kan nås på mobiltelefonen låter föräldrarna de vara ute. Men Nobuo Masataka anser att mobilen bara inger en falsk trygghetskänsla. Brist på kommunikation inom familjen är det egentliga problemet. Eftersom Japan är det land som är mest besatt av mobiltelefoner anser professorn att problemet är värst där.

Mobiltelefoner är alltså dåligt för oss om vi ska lyssna på forskning. Frågan är om det är möjligt att stoppa utvecklingen. Jag brukar tycka att alla som säger att det var bättre förr egentligen har svårt att anpassa sig till framtiden, vilket är just nu. Men när man hör sånt här så går det inte att undvika tänka, "kanske var det bättre förr"?

Dagens mp3-spelare är också farliga. De kan nämligen ge oss hörselskador. Jag minns inte var jag läste det men det stod att man skulle lyssna max 1 timme om dagen på max 60% volym för att undvika skador.

Dagens samhälle har alltså många mörka sidor, den leder till stress hemma och på jobb, utbrända kroppar, belastningskador vid 20-årsåldern, hörselskador och hjärnskador tydligen. Men trots allt detta tänker jag inte stänga av min mobiltelefon eller sluta surfa på min bärbara dator med trådlöst bredband eller lyssna på musik som strömmas trådlöst från datorn till stereohögtalarna eller använda min iPod. Jag ska bara göra det lagom mycket, för lagom skapar balans.


Referenser:


2000taletsvetenskap.nu

"Forskare: Japaner apar sig med mobiltelefon"

Etiketter: , ,1 Kommentarer:

Anonymous mOulle sa...

Mobilstrålning finns ju överallt. ;o/

03 december, 2005 21:23

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se