Motionsguidens logo

fredag, december 30, 2005

Power of the mind

Never underestimate the power of the mind. Henry Ford sa en gång i tiden: "Whether you think you can or think you can't - you are right".

Både det föregående citatet och denna handlar om hjärnans makt att kontrollera. I det föregående handlar det om hur tankar styr känslor. Det är här pessimister skiljer sig från optimister. Det andra citatet får mig att tänka på ett psykologiskt begrepp som kallas för självuppfyllande profetia. Själva citatet förklarar faktiskt exakt vad som menas med självuppfyllande profetia. Att tänka positivt kan få en stor betydelse i alla former av prestationer.

Ett utmärkt exempel på det är Roger Bannister, mannen som blev den första att springa en engelsk mil under 4 minuter. Det var så här att före 1954 ansågs det vara omöjligt att springa milen under 4 minuter. Många löpare fick tider väldigt nära 4 minuter men ingen hade någonsin sprungit under 4 minuter. Bannister var en av dem som inte såg det som en omöjlighet och han fick rätt. Året efter Bannisters bragd blev ännu mer intressant. Plötsligt var det ett dussin löpare som sprang under 4 minuter. Vad hade hänt? Det är inte troligt att människor blev starkare genetiskt eller började träna ännu hårdare. Det vara snarare så att Bannister hade hjälpt andra löpare att bryta den psykologiska barriären, alltså tron om att det var omöjligt att springa under 4 minuter. Nu började folk tänka att det var möjligt och då blev det möjligt. Tänk på det!

Etiketter:1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

kognitiv psykologi ;oD

30 december, 2005 00:30

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se