Motionsguidens logo

torsdag, juni 01, 2006

Stress under graviditet kan gynna barnet

Nu kan gravida sluta oroa sig för att deras stress och ängslan kommer skada fostret. En ny studie visar att tvärtom att lite stress till och med är bra för barnet.

Studien omfattade 137 friska, gravida kvinnor med normala graviditeter och låga risker. De kvinnor som rapporterade en lagom stressnivå och ängslan mellan vecka 24 och 32 under deras graviditet fick barn som var något mer välutvecklade motoriskt och mentalt vid 2 års åldern.

I överlag kunde forskarna inte hitta något som visade att mammans stress och ängslan under graviditeten skulle ha negativa effekter på barnens emotionella utveckling och beteende.

Studien visade dock att kvinnor som rapporterade negativa känslor om att vara gravid gav negativa effekter på deras barns emotionella utveckling och beteende.

Gravida kvinnor behövera inte oroa sig för att deras stress ska påverka deras barn säger forskarteamet. Anledningen till att man ska undvika stress är för att det kan vara dåligt för själva mamman eftersom det kan försvåra graviditeten.

Forskarnas förklaring till varför det kan vara bra med lagom mycket stress under graviditeten är enkel. Det finns nämligen en biologisk förklaring till det. De ämnen i kroppen som stress producerar har en dokumenterad effekt på organs tilläxt och utveckling. Men forskarna tror även att miljöfaktorer kan spela in här. Kvinnor som stressar idag kan mycket väl vara samma typ av kvinna som gillar utmaningar och gillar att pusha sig själva. Denna inställning kan mycket väl få deras barn att utvecklas snabbare.

Forskarna vill poängtera att kvinnor med mentala problem inte fanns med i studien. Det är möjligt att resultatet hade sett annorlunda ut om studien även omfattade kvinnor med mentala problem.


Referens:

Child Development 05/06

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Etiketter: ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se