Motionsguidens logo

måndag, november 27, 2006

Vanligt med självmordstankar hos unga kvinnor

DN publicerade för ett par minuter sen en artikel om hur den psykiska ohälsan i Sverige har ökat.

Enligt Folkhälsoinstitutet uppger nästan var fjärde kvinna (24 procent), mellan 16 och 29 år ha självmordstankar och sju procent har dessutom försökt begår självmord. Bland unga män är motsvarande siffror 19 procent respektive fem procent.

Artikeln säger inget om siffran för kvinnor har ökat eller minskat sen i fjol men hos män har siffran ökat från 15 procent till 19 procent.

Självmordstankar hos kvinnor mellan 30 och 44 år har också ökat, från 14 procent till 17 procent.

Undersökningen visade även att unga kvinnor upplever mer stress och ha större besvär av ängslan, oro eller ångest än jämnåriga män och äldre kvinnor.

Resultatet från denna enkät är givetvis oroväckande men inte överraskande. Flera föredrag från Stockholmsmässan visar samma tendenser. Studier inom exempelvis anorexia har visat att hur man äter och hur mycket man äter är starkt kopplat till psykiskt välmående. Ökad stress kan leda till att folk äter snabbare och slarvigare vilket leder till mer ångest.

Det finns även forskare som tror att övervikt egentligen är en psykisk sjukdom. Om det stämmer så ger även det en naturlig förklaring till att fler unga kvinnor mår psykiskt sämre.

Studier har även visat att fysisk aktivitet minskar depression. Detta är också något vi får allt mindre av i dagens samhälle.

Källa: DN.se

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se