Motionsguidens logo

tisdag, december 12, 2006

Stress kan motverka bra motionsvanor

Stress kan motverka bra motionsvanor skriver SvD. Enligt artikeln kan långvarig psykisk stress upphäva de positiva effekterna av fysisk aktivitet och bra motionsvanor.

Uppgifterna kommer från Stefan Branths doktorsavhandling. Branth är näringsforskare vid Akademiska sjukhusets medicinklinik i Uppsala.

Enligt Branth är detta första gången som det under kontrollerade förhållanden visats att långvarig mental stress leder till bland annat bukfetma, höjt blodsocker och andra negativa förändringar.

Vad Branth gjorde var att han undersökte en grupp havskappseglare som fick en noga sammansatt kost för att täcka deras behov under hela tävlingen.

Inledningvis gick männen ner i vikt men gick sedan upp lika mycket efter fem månader. Det som överraskar här är att efter den första etappen i tävlingen så lade männen på sig mer bukfett samtidigt som muskelmassan minskade.

Förklaringen till detta är enligt Branth att männen varit utsatta för ihållande psykisk press under tävlingsmånaderna.

Källa: Svd


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,



5 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Intressant!

Tack för tipset.

Förresten. Vet du något om NLP ur ett vetenskapligt perspektiv?

12 december, 2006 22:41

 
Blogger Filip Lam sa...

Hej Maria.

Så lite så.

Personligen tycker jag att NLP är jätteintressant men det behövs nog mycket mer forskning inom NLP innan det är vetenskapligt acceperat.

På idrottsvetenskap i Malmö högskola hade vi lärare som förespråkade NLP samtidigt som det fanns de som var mer "försiktiga".

/Filip
Motionsguiden.se

12 december, 2006 22:53

 
Anonymous Anonym sa...

Jag tror att huvudproblemet var att de tränade så hårt. De fick i princip inga vilodagar alls, det är ju under vila som musklerna byggs upp igen. Så jag är inte så förvånad över att deras muskelmassa minskade. Den senare viktuppgången borde förklaras av att om man äter lika mycket men har en mindre muskelmassa går man upp i vikt (eftersom muskler kräver energi).

Jag förstår dessutom inte varför de skulle ha varit så psykiskt pressade, det låter mest som att de har svårt att förklara bukfetman.

13 december, 2006 00:59

 
Blogger Filip Lam sa...

Hej Johanna.

Jag tror att du har delvis rätt. Det framgår inte i inlägget men utövarna vilar i någon vecka mellan etapperna.

Jag tycker det är svårt att säga varför de gick upp igen utan att ha läst hela avhandlingen. Man brukar säga att muskelmassa kräver mer energi än fett men det finns studier som visar att det bara är marginellt. Men du har en poäng i att om viloperioden inte är tillräcklig och att man dessutom tävlar under en lång period så kommer kroppen att brytas ned.

Oavsett idrott så brukar det vara mentalt påfrestande att tävla och jag antar att det var det som stressade utövarna. Det hade givetvis varit lättare att svara om jag faktiskt läst avhandlingen.

/Filip
Motionsguiden.se

13 december, 2006 15:31

 
Anonymous Anonym sa...

Tack Filip!

Även idrottpsykologin i Stockholm har den inställningen att NLP inte är vetenskapligt förankrat. Mer forskning behövs, vilket jag gillar.

Ska du på SIPF-konferensen i februari? Jag ska dit :-)

hälsar Tinnitussan

14 december, 2006 23:16

 

Skriv en kommentar

<< Hem



Web Bloggen





Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se