Motionsguidens logo

onsdag, maj 21, 2008

Forskning: mobiltelefon och hälsa

Man skulle kunna tro att mobiltelefoner finns där för att underlätta vår vardag, men allting är inte alltid självklart. En mini-studie från Umeå universitet visar att de flesta känner sig mindre stressade när de lämnar mobiltelefonen hemma.

"På senare tid har jag faktiskt allt oftare reflekterat över hur jag nästan tvångsmässigt tar med mig mobilen överallt. Även om jag inte väntat något samtal eller meddelande, så känns det nästan som någon slags skyldighet att alltid kunna bli nådd, säger Elisabeth Persson, som ingår i testgruppen."

Och nu över till en annan aspekt av mobiltelefoner och vår hälsa. En ny studie visar att mobiltelefonianvändning under graviditet kan orsaka beteendestörningar hos barn.

"Mobiltelefonerande mammor som använde telefon två till tre gånger dagligen löpte 54 procent större risk att få barn som utvecklar beteendestörningar innan skolålder. Risken ökade även avsevärt, till 80 procent, om barnet själv började använda mobiltelefon innan sju års ålder."

Det har under senare tid kommit flera studier som stödjer resultatet av denna undersökning. En del har gått så långt att man likställer användning av mobiltelefon under graviditet med tobak.

Det framgår inte riktigt i artikeln vad exakt en beteendestörning egentligen är men att mobilstrålning har en negativ inverkan på oss finns det en hel del underlag för. Frågan är om det visar sig att mobilanvändning är direkt farligt, hur ska samhället tackla detta? Det kommer aldrig gå att förbjuda mobiltelefoner när det för så många nästan är en kroppsdel.

Etiketter: ,2 Kommentarer:

Blogger Rikframtid sa...

Jag har uppfattat det som att vi inte alls vet hur mobilstrålning påverkar våran hälsa. Men vi vet att stressade mammor kan få barn med beteendestörningar, kan det finns någon koppling mellan stress och mobiltelefon användande. Och inte strålning och beteendestörningar? Bara en tanke.

27 maj, 2008 10:01

 
Blogger Filip Lam sa...

det är en intressant tanke och helt klart behövs det mer forskning innan vi egentligen vet hur mobilstrålning påverkar vår hälsa. De flesta studier som är gjorda hittills ger dock oss en fingervisning på hur det kan ligga till.

28 maj, 2008 18:10

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se