Motionsguidens logo

torsdag, december 08, 2005

Ta fler pauser

Stefan Thorn, forskare på Arbetslivsinstitutet berättar i sin avhandling att vid låg muskelbelastning så arbetar endast vissa muskelfibrer. Om dessa inte får får lov att vila kommer de att ständigt vara under belastning och slutligen slitas ut. Jobbar man för länge utan att ta paus kan det alltså leda till muskelbesvär, även vid så kallat "lätt arbete". En av lösningarna är att arbetarna ska lära sig att ta fler micropauser. Inget nytt alltså, speciellt inte för er som har läst tidigare inlägg här på Motionsguiden.se

Avhandlingen avslöjade även att personer som har nackbesvär har svårare att slappna av i skuldermuskulaturen än friska personer. Om det beror på att dessa personer har svårare att slappna av och därför har ont i nacken, eller om de har svårt att slappna av för att de har ont i nacken vet jag inte.

Stefan Thorn tror även att stretching och motion kan hjälpa. Inget nytt där heller men han har inte fel. Det går säkert att undvika en hel del arbetskador som uppkommer genom överbelastning bara genom att ta fler pauser.

Länkar till gratis pausprogram:

RSI-Shield, innehåller förutom påminnelse även ett träningsprogram (Endast för Windows).
Workrave, påminner dig om när det är dags att ta en micropaus (Windows, GNU/Linux).
För OS X-användare finns det ett litet tips här på Motionsguiden.se för hur du kan få datorn att meddela dig om när det är dags att ta paus.


Andra Länkar:

Motionsguiden.se: "Tar du tillräckligt många pauser"

Idg: "Askungebeteende ger utslitna muskler"

Etiketter: , , ,1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

mhmmm

08 december, 2005 15:17

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se