Motionsguidens logo

lördag, maj 27, 2006

Ökad risk för viktökning vid otillräcklig sömn

Kvinnor som inte sover tillräckligt om nätterna riskerar viktökning enligt forskare från USA. I en långtidsstudie med medelålders kvinnor visade det sig att kvinnor som sover 5 timmar eller mindre per natt löpte en större risk att gå upp i vikt. 32 procent större risk för en signifikant viktökning (15 kilo elle mer) för att vara mer specifik. Risken för fetma var 15 procent högre än för kvinnor som sov 7 timmar per natt.

De kvinnor som sov 6 timmar per natt löpte också en högre risk för viktökning än de kvinnor som sov 7 timmar per natt.

Studien omfattade 68 183 kvinnor och dessa kvinnor har rapporterat deras vikt och sömn vartannat år sedan 1986.

De kvinnor som sov 5 timmar eller mindre per natt, vägde i genomsnitt 2,4 kilo mer än de kvinnor som sov 7 timmar per natt i början av studien.

Forskarna analyserade även kvinnornas kost- och motionsvanor men kunde tyvärr inte finna några skillnader som förklarade varför kvinnor som sov mindre gick upp i vikt. Sanjay Patel som var en av forskarna förklarade att kvinnor som sov mindre till och med åt mindre än de kvinnor som sov mer.

Patel slutsats utav detta var att mindre sömn påverkar en persons basala ämnesomsättning, det vill säga hur mycket kalorier kroppen förbrukar under vila.

En annan faktor som kan påverka är att kvinnor som sover mindre även påverkar sitt kroppsspråk. Man rör sig lite mindre, sitter istället för att stå m.m.

Läs mer:

> Barn med sömnbrist kan leda till fetma
> För lite sömn ger ökad risk för högt blodtryck
> Du blir bättre när du vilar

Referens:

Reuters Health News

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,0 Kommentarer:

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se