Motionsguidens logo

tisdag, oktober 24, 2006

Musik förbättrar din träning

[Efter att ha läst sammandrag från originalstudien kommer vi att förtydliga vissa delar av artikeln. Alla ändringar är markerade i kursiv]

Vi har tidigare skrivit om hur musik kan öka din motivation under ett träningspass. Musik kan dock göra mer än bara det.

Mer än bara motivation
Amerikanska studier har bland annat visat att personer som lyssnar på musik medan de tränar har fått ökad hjärnkapacitet, hjärnförmåga och till och med verbal förmåga. Detta är effekten av musikens positiva stimulans på nervsystemet.

Många idrottspsykologiska rådgivare menar också att musik kan förbättra närvarostatistik och öka prestationsnivån hos deltagarna på ett träningspass.

Kan musik under träning verkligen öka hjärnförmågan?
Musik anses generellt öka hjärnförmågan och tidigare studier har visat att hjärtpatienters
kognitiva förmåga kan förbättras med hjälp av motion. Forskare från Ohio Univisersisty tyckte att skulle vara intressant att slå ihop teorierna.

Resultatet från den studien visade att hjärtpatienter som tränade med musik uppnådde en förbättring i den kognitiva förmågan medan de som tränade utan musik uppvisade inga skillnader.


Eftersom undersökningsdeltagarnas kognitiva förmåga testades efter träningen visar resultatet av studien bara hur den kognitiva förmågan förändras efter ett träningspass inte under.

Det kommer mera
Andra studier har också hittat effekter som förbättrat andning, högre pulsnivåer och större träningspotential. Personer med neuromuskulära skador som lyssnar på lite snabbare musik får nämligen uppleva förbättrade motoriska färdigheter och en snabbare rehabiliteringsprocess. Studier har också visat att lugna låtar har en positiv effekt på stress.

Att tänka på
Om du deltar i mer organiserade former av aktiviteter såsom föreningsidrott eller aerobics m.fl. så kanske du inte har möjligheten att påverka bakgrundsljudet. Däremot kan du tänka på om den musik som spelas i bakgrunden (om det nu finns) motiverar dig till att stanna kvar och träna eller önska att du var någon annanstans.

Tränar du själv i gym eller joggar kan du såklart spela vad du vill. Se till att välja passande låtar till den aktivitet du ska utföra. Ju mer intensivt du vill träna desto snabbare låter på iPoden. Tänk på att skydda din hörsel genom att inte spela för hög musik. Det är lätt hänt att man höjer volymen på sin musikspelare för att dränka icke önskvärd bakgrundsljud. En del forskare föreslår 50-60 procent av iPodens volymkapacitet som en riktlinje.

Annars finns det inte mycket mer att tänka på. Forskningsresultaten är tydliga. Musik kan förbättra prestation, höja motivation och öka allmänt fysisk och psykiskt välbefinnande.

Vad väntar du på? Kom igång nu direkt genom att ta en discolektion här på Motionsguiden.

Relaterat
> Dagens discolektion
> Musik ger dig extra motivation under träningen
> Musik påverkar mängd mat du äter
> Apple ger oss en ny träningskompis
> Nike + Apple = Apple Sport Kit
> Sportbehån som gör träningen roligare


Källa:
Daniel Remon - Exercise With Music: Motivtion, Results & Perfomance
OHIO State University - A Little Music With Exercise Boosts Brain Power, Study Suggests

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Intressant artikel, men vilken musik fungerar efter träning? Vill härmed varmt rekommendera en lugn och avstressande cd med en av sveriges bästa röster: Karl-Magnus Fredriksson. Skivan finns på www.musiken.nu

31 oktober, 2006 12:16

 
Blogger Filip Lam sa...

studierna inkluderade inte musik efter träningen men jag skulle nog säga att det beror på vad du vill uppnå. Har du kört ett intensivt pass och vill koppla av kan det vara passande med lugn musik.

31 oktober, 2006 12:22

 

Skriv en kommentar

Länka till detta inlägg:

Skapa en länk

<< HemWeb Bloggen

Bloggtoppen.se blog search directory BlogRankers.com Hälsa bloggar Check Page Ranking

 © 2007 Motionsguiden.se